Piwo rzemieślniczy – maszyny do produkcji

kostka brukowa toruń - układanie i cennik
Nawierzchnia na podjazd – kamień czy kostka
29 sierpnia, 2020
sklepy internetowe toruń -tworzenie sklepów woo commerce
Sklep internetowy jak zacząć
30 sierpnia, 2020
Piwo kraftowe - Maszyny rozlewnicze do piwa - minibrowary

Piwo kraftowe - Maszyny rozlewnicze do piwa - minibrowary

Piwo jest jednym z najpopularniejszych i lubianych wśród trunków. Kojarzy się z miło spędzonymi chwilami, nietuzinkowym smakiem oraz całkiem dogodną dla nas ceną. Na dzisiejszym rynku spotykamy tysiące różnych jego rodzai, co sprawia, że bardzo często ciężko jest się zdecydować, które będzie dla nas odpowiednie. Piwa ciemne, jasne, niskoalkoholowe, bezalkoholowe, pszeniczne czy owocowe, cały szereg wyrobów lepszej i gorszej jakości, jak to zdarza się z każdym produktem. Aby więc dobrać najlepszą opcję warto dowedzieć się czegoś na temat piwa, jego sposobie warzenia, rodzajach, kosztach, klasie oraz istotności miejsca produkcji. Najpopularniejsze są bez wątpienia piwa koncernowe, czyli produkcja na szeroką skale; przeważnie są to trunki o niższej randze oraz wartości, gdyż produkcja oraz transport są znacznie tańsze niż w przypadku piwa kraftowego, przez wielu nazywanego tym bardziej prestiżowym, porządniej warzonym. Czym w takim razie jest piwo kraftowe? Sformułowanie to pochodzi od angielskiego wyrazu „craft”, czyli sztuka rzemiosła. Jak nazwa wskazuje jest to odłam piwa robionego z pasją oraz dużą ilością poświęconego czasu. Wytwórcami tego rodzaju piwa są miłośnicy rzemieślnictwa piwnego, dla których jakość i solidność przetworzenia jest najistotniejsza. Z jakiego powodu? Ponieważ są to minibrowary, prywatne browary, dystrybuowane na wąską skalę, są bardziej niepowtarzalne w swoim smaku i zapachu. Właściciel minibrowaru jest zarazem jego producentem i osobą, która sama zajmuje się warzeniem. Zdarza się, że ciężko jest zdefiniować piwo kraftowe dlatego, że nie ma szczegółowych cech jakie powinno ono posiadać. Jednym z bardziej kluczowych elementów wyróżniania jest miejsce oraz procedura warzenia. Aby dane piwo mogło być nazwane piwem kraftowym musi być ono produkowane na własną rękę, w warunkach domowych, co wiąże się z staraniem o jakość, a nie ilość. Piwowar piwa kraftowego musi być znany z imienia i nazwiska, a nie tworzyć pod zarządem większej firmy, ma być to sztuka, tworzona według oryginalnej receptury, a nie mechaniczna produkcja na szeroką skale. Nie powinien on także produkować, więcej niż 4000 hektolitrów rocznie. Dobre piwo kraftowe jest sporo droższe od piwa koncernowego, w sklepie nie zobaczymy takiego piwa w cenie 3 czy 6 złotych, jako że ,,krafty” są bardzo często tworzone z rzadszych i droższych składników. Klienci są gotowi wydać nawet ok 20 złotych za małe w poszukiwaniu czegoś innego smakiem od piwa koncernowego. Przy zakupie należy jednak uważać, czy producent piwa koncernowego nie wykorzystuje tego terminu piwa kraftowego wyłącznie, aby skłonić do kupna.

Jak warzyć takie piwo? Pasjonaci sztuki piwnej wiedzą, że jest do tego niezbędny specjalny sprzęt, składniki takie jak: słód, chmiel, drożdże piwowarskie, ekstrakt słodowy oraz masa czasu i cierpliwości. Samo warzenie zajmuje stosunkowo długo, mniej więcej pół dnia, natomiast proces fermentowania, aż od 4 do 6 tygodni. Jest wiele etapów wytwarzania. Na początku, zacieranie, czyli doprowadzanie do właściwej temperatury 65°C zacieru z wody i słodu. Następnie, etap filtracji czyli oddzielenie resztek ziarna od roztworu. Dalej, warzenie, schłodzenie i dodawanie drożdży. Na końcu oczywiście fermentacja, refermentacja i rozlew; gdy zaczynamy dystrybuować większe ilości trunku, lub otworzyć własny minibrowar niezbędne są maszyny rozlewnicze czy nalewarki. Proces produkcji takiego piwa wydaje się bardzo skomplikowany i jest to prawda, jednak należy mieć na uwadze, że wystarczy chęć i zaangażowanie. Dla wielbicieli sztuki piwnej jest to sama przyjemność, dlatego też, piwo kraftowe jest tak wyśmienitej jakości.Stworzenie własnego minibrowaru wymaga założenia działalności gospodarczej i wyboru odpowiedniej lokalizacji oraz uzyskania koncesji. Dziś dział minibrowarów prężnie się rozwija i prawdopodobnie w najbliższej przyszłości będziemy mieli okazje obserwować jego dalszy rozkwit i piwną rewolucje. Produkowanie piwa na własną rękę cały czas jest opłacalna; Koszt wytworzenia jednego piwa pozostaje w okolicach 2 złotych, w tej sytuacji widzimy, że kosztuje ono mniej niż nabycie piwa w markecie.

Piwo kraftowe, tak jak wszystkie inne ma wiele gatunków zależnie od takich składowych jak kategoria, struktura, ilość alkoholu, rodzaj fermentacji, stężenie goryczki, barwa. Wyróżniamy piwa górnej fermentacji, napój alkoholowy jest mocniejszy i bogatszy w smak i aromat, piwo dolnej fermentacji natomiast jest subtelniejsze. Piwo jasne lub ciemne, tutaj różnica leży w metodzie warzenia i składnikach. Mówi się także o piwach specjalnych, których nie sposób przyporządkować do jednej kategorii, jako że cechują się one kombinacjami w zakresie warzenia, dobierania przeróżnych składników. Na charakter trunku duży wpływa ma, powyżej wspomniany słód, czyli podstawowy składnik piwa; to czy jest to słód jęczmienny, pszeniczny czy palony oraz proces jego produkcji, a także sama piana, która jest wykładnikiem jakości.

Jeśli chodzi o piwo kraftowe w Polsce, to jest to jedno z najlepszych na świecie, jednak nadal mało popularne, jako, że piwowarzy wolą inwestować w produkcje niż w promocje swojego towaru, zwykle jedyną wykorzystywaną promocją jest marketing szeptany. Klienci coraz częściej wolą kupić mniej, ale lepszej jakości alkoholu za większą cenę, niż wydawać pieniądze na tanie piwa niskiej jakości.

Minibrowary

 

Komentarze są wyłączone.